× Dashboard Helpdesk Contact Registreren Inloggen

De complexiteit van financiële problematiek onder reclasseringscliënten

Spreker(s)
G. van Beek (Hogeschool Utrecht)

Omschrijving
'De machteloosheid die jij voelt, ervaar ik ook.'
Nee, dit is geen uitspraak van een delinquent tegen een mededelinquent. Dit is een daadwerkelijke uitspraak van een reclasseringswerker tegen zijn cliënt die geen uitzicht ziet uit haar financieel problematische situatie.
In deze FFZ-talk neemt Gercoline van Beek je mee in de complexiteit van financiële problematiek onder reclasseringscliënten. Complex voor de cliënt zelf omdat dit zijn of haar leven en vooruitzichten en ook het werken aan resocialisatie wezenlijk negatief beïnvloedt. Maar ook complex voor reclasseringswerkers die cliënten hierin begeleiden en in de dagelijkse praktijk handvatten missen. In haar verhaal maakt Van Beek gebruik van illustratieve quotes uit de interviews die ze met werkers en cliënten hield in het kader van haar promotieonderzoek. Dit onderzoek laat zien dat financiële problematiek geen op zichzelf staande risicofactor is maar samenhangt met risicofactoren op andere levensdomeinen. Sterker nog, financiële problematiek kan een factor zijn die het risico op recidive vergroot.
Welke kennis, vaardigheden en methodiek zijn nodig om deze complexiteit te doorbreken? Wat is er nodig in de samenwerking, voor organisaties, voor individuele professionals en voor opleidingen die toekomstige professionals opleiden?

Interessant voor jou omdat
Het forensische professionals inzicht geeft in de complexiteit van financiële problematiek onder delinquenten én handvatten biedt om cliënten hierbij zo optimaal mogelijk te begeleiden. Mijn verhaal laat daarnaast zien hoe opleidingen toekomstige professionals beter kunnen toerusten zodat zij cliënten effectief kunnen begeleiden bij financiële problemen.

Type sessie
FFZ Talk

Wanneer
dinsdag 26 januari 2021 van 11:45 tot 12:15 uur

Downloads
[PDF] Presentatie


naar boven