× Dashboard Helpdesk Contact Registreren Inloggen

Gitzwarte gedachten: suïcide(preventie) bij mensen met een verstandelijke beperking

Spreker(s)
Teunis van den Hazel (Trajectum)

Omschrijving
Lopen mensen met een verstandelijke beperking vaker vast in het leven dan anderen? Is het risico groter dat zij vast komen te zitten in gedachten als 'niets lukt', 'ik kan het niet alleen', 'anderen zijn beter af zonder mij', of 'niemand kijkt naar mij om'? Het is niet vreemd dat je je dan achterlijk voelt. Een gevoel dat past bij de beperkingen die altijd zullen blijven. Evenmin is het vreemd dat je je waardeloos voelt. Dit past bij wat je dagelijks meemaakt.
Over de relatie tussen een verstandelijke beperking en een hoger risico op suïcide is weinig bekend. Uit onderzoek blijkt wel dat er levensgevaarlijke combinaties zijn van kwetsbaar makende factoren en risicoverhogende omstandigheden. In deze talk geeft klinisch psycholoog Teunis van den Hazel hiervan een overzicht met daarbij handvatten voor risicomanagement. Daarnaast gaat hij in op manieren om hulp te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking die vastzitten in hun gedachten en dood willen. Contact maken met diepe hopeloosheid, stil zijn, luisteren en verder even niets: een flinke opgave voor begeleiders. Vertelplaten over de dood kunnen hierbij helpen.

Interessant voor jou omdat
De informatie uit deze talk je op ideeën kan brengen waarmee je mogelijk levens kunt redden. Na afloop ken je de achtergronden, kwetsbaarheden en risicovolle omstandigheden waar de mensen met een verstandelijke beperking in verkeerden toen zijn een geslaagde suïcide pleegden.

Type sessie
FFZ Talk

Wanneer
dinsdag 26 januari 2021 van 13:45 tot 14:15 uur


naar boven