× Dashboard Helpdesk Contact Registreren Inloggen

Wat is ervaren dwang?

Terugkijken

I.v.m het interactieve karakter van deze sessie is het i.v.m. de privacy van de deelnemers niet mogelijk deze sessie terug te kijken.

Spreker(s)
Hannah Jongsma (CTP Veldzicht)
Hanneke Koenjer (CTP Veldzicht)

Omschrijving
We noemen ze cliënten en ze slapen in kamers. De deuren van deze kamers zijn allemaal mooi en kleurrijk versierd. De middag kunnen ze doorbrengen in de woonkamer, je kunt er een eitje bakken en er is een computer aanwezig om met familie en vrienden te Skypen. Gezellig toch? We doen het best goed zo, hebben eigenlijk een hele huiselijke omgeving gecreëerd. Tijd voor een schouderklopje!
Niet zo snel. Als we met deze cliënten in gesprek gaan, blijkt dat zij het heel anders ervaren. Het mag dan een kamer heten en de deur is inderdaad leuk, maar gaat wel gewoon op slot. De woonkamer uitlopen kun je ook niet zomaar. Je moet eerst om een eitje vragen, net als om een mesje om je appel mee te schillen. Toch niet zo gezellig dus.
In deze workshop nemen we je aan de hand van het onderwerp 'ervaren dwang' mee door een onderzoekstraject binnen CTP Veldzicht en de resultaten hiervan. Aan de hand van casuïstiek laten we je nadenken over de frustraties die samenhangen met een gedwongen opname, hoe verschillende onderzoeksvormen dit wel of niet in kaart kunnen brengen, en hoe we onderzoek kunnen gebruiken om te reflecteren op de leefomgeving.

Interessant voor jou omdat
Het aan de hand van een heel concreet voorbeeld de meerwaarde van onderzoek en cliëntenparticipatie binnen een forensische setting laat zien. Denk eens kritisch na: hoe ervaren de cliënten en het personeel in jouw instelling het leefklimaat?

Type sessie
Digitale workshop

Wanneer
dinsdag 26 januari 2021 van 16:15 tot 17:15 uur


naar boven