× Dashboard Helpdesk Contact Registreren Inloggen

Empathie, hoop of menselijkheid: de waarde van de ervaringsdeskundige

Spreker(s)
Margriet Lenkens (IVO)
Leonard Van der Kolk (GGZ-WNB)

Omschrijving
'Je kunt wel denken: het lijkt me niet fijn om vast te zitten, maar het lege gevoel als die celdeur dichtgaat, het gevoel als je die bewakers bij je deur hoort, dat kan je niet voelen of begrijpen'. De rol van de ervaringsdeskundige is in opkomst binnen de forensische zorg, maar wat heeft deze eigenlijk te bieden in het contact met cliënten? Empathie, hoop, menselijkheid? En is wat ervaringsdeskundigen doen wel zo uniek, of kunnen andere hulpverleners dezelfde dingen doen?
In deze podcast, een samenwerking met het ervaringsdeskundigenplatform van het EFP, deelt onderzoeker Margriet Lenkens (IVO) de resultaten van haar onderzoek waarin ze zeventien ervaringsdeskundigen interviewde over hun ondersteuning aan jonge mensen met crimineel gedrag. Ze gaat in gesprek met ervaringsdeskundige en onderzoeker Leonard van der Kolk en een cliënt over wat deze resultaten betekenen voor de praktijk. Over wat nu écht de belangrijkste overeenkomst is tussen cliënten en voormalig cliënten, waarom openheid tot een menselijker relatie kan leiden en hoe ervaringsdeskundigen een voorbeeld kunnen zijn voor hulpverleners zonder strafblad.
Kom meer te weten over de belangrijkste mechanismen in de relatie tussen cliënt en ervaringsdeskundige, en hoe 'closeness' daarin een belangrijke rol speelt.

Interessant voor jou omdat
We vanuit verschillende perspectieven (onderzoeker, ervaringsdeskundige, cliënt) resultaten bespreken uit nieuw onderzoek. Onderzoek dat zeer gewenst is vanwege de snelle groei van ervaringsdeskundigheid en het weinige onderzoek dat ernaar is gedaan. De resultaten zijn relevant voor zowel ervaringsdeskundigen als andere hulpverleners.

Type sessie
Podcast

Downloads
[PDF] ‘I (really) know what you mean’. Mechanisms of experiential peer support for young people with criminal behavior: a qualitative study
[LINK] Korte samenvatting van het onderzoek
[LINK] Platform forensische ervaringsdeskundigen


naar boven